Welke verzekeringen zijn verplicht?

Sommige Privé schadeverzekeringen zijn verplicht gesteld door de overheid. Welke dat precies zijn, leggen we je graag uit.

Autoverzekering, motorverzekering of brommerverzekering (WA-verzekering)
Staat er een auto, motor of brommer op je naam? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je met je auto, motor of brommer aan anderen toebrengt.

Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
Een woonhuisverzekering heb je alleen nodig als je een koophuis hebt. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen die vaak wel. Daarom valt de woonhuisverzekering eigenlijk ook onder de verplichte verzekeringen. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw huis. Bijvoorbeeld door brand, water of storm.

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed de schade die jij bij anderen maakt. We vinden hem misschien wel net zo belangrijk als je zorgverzekering. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje en zie je niet aankomen. De aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar als je het aan ons vraagt is het een onmisbare verzekeringen!

Zorgverzekering
Een zorgverzekering is ook verplicht en vergoed medische kosten. Hier zit altijd wel een eigen risico op, welke je eventueel kunt verhogen zodat u meer korting krijgt. Tot 18-jarige leeftijd val je onder je ouders, maar daarna moet iedereen zelf zijn zorgverzekering regelen. Hierbij kan je zelf kiezen welke extra dekkingen je wilt meeverzekeren.

Welke schadeverzekeringen zijn niet verplicht maar wel handig?
Er zijn veel schadeverzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel handig om af te sluiten. Of dit het geval is, hangt ervan af of je mogelijke schade zelf kunt betalen. Waar de grens ligt voor welk risico je zelf kunt opvangen en wat niet, dat is voor iedereen anders. Zo kun je ervoor kiezen om je autoverzekering, naast de verplichte WA-verzekering, nog uit te breiden met de dekking beperkt casco of volledig casco. Daarnaast kun je nog denken aan de volgende schadeverzekeringen:
• Een reisverzekering voor onverwachte kosten tijdens je vakantie.
• Een annuleringsverzekering voor als je de vakantie moet annuleren.
• Een inboedelverzekering voor je spullen in huis.
• Een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp tijdens conflicten.
• Een caravanverzekering om je caravan te verzekeren tegen bijvoorbeeld stormschade.

Assurantie adviesburo adviseert en bemiddelt in meer verzekeringen. Staat de verzekering waar u naar op zoek bent hier niet bij? Kijk dan ook eens op de pagina Priveverzekeringen. Daar staat een uitgebreider overzicht van verzekeringen. Op zoek naar zakelijke verzekeringen? Kijk dan op de pagina Bedrijfsverzekeringen.

Bron: reaal.nl